آقای مرتضی صدیق در تاریخ 22/8/89 ساعت 18 در آمفی تئاتر دانشکده معماری از پروژه دکترای خود تحت عنوان " تدوین معیارهای طراحی سایت های تفرجی ساحلی در جهت ارتقاء استفاده پذیری" سایت مورد بررسی : سواحل استان مازندران ، به راهنمایی دکتر هاشم هاشم نژاد و دکترمحسن فیضی دفاع نمودند.
چکیده
سبک زندگی امروزی، به ویژه در کلانشهرها، فشارها و تنشهایی را برای فرد ایجاد میکند که به دلیل مشکلات شهر، به جز خروج از شهر به قصد تفرج راهی برای رهایی از این تنشها باقی نمیگذارد. اما متأسفانه به دلیل کمبود راهکارها و رهنمودهای طراحی سایتهای تفرجی برونشهری، بسیاری از این سایتها، علیرغم سرمایهگذاری وسیع، مورد استقبال کاربران قرار نمیگیرد.
این پژوهش ابتدا توسط پرسشنامه و به شیوه پیمایشی به نگرش سنجی از کاربران سایتهای تفرجی سواحل دریای خزر در استان مازندران پرداخته و سپس با توجه به نتایج بهدستآمده در نرم افزار Spss ، 7 عامل مؤثر در طراحی و مکانیابی سایتهای تفرجی را شناسایی نموده و روابط میان آنها به صورت مدلی ارائه داده است. در مرحله بعد این مدل توسط Amos تحلیل و برازندگی آن آزموده شده است. سپس بر اساس اهمیت و روابط عوامل، راهکارهایی توسط مهندسین مشاور جهت ارتقاء عوامل ارائه شده و توسط دست اندرکاران طراحی و اجرای سایتهای تفرجی کارآمدی آنها مورد سنجش قرار گرفته است.
نتایج این پژوهش نشان می دهد که مؤثر ترین عامل در استفاده پذیری سایتهای تفرجی «حس ایمنی» بوده و در درجه بعد عوامل «چیدمان اجزاء فیزیکی»، «چیدمان گیاهان (خلوت گزینی)»، «هزینه» و «بستر» به ترتیب بیشترین نقش را در مکانیابی و طراحی سایتهای تفرجی سواحل دریای خزر دارند. نگرش سنجی دست اندرکاران نشان میدهد که با ارائه راهکارهای طراحی و مکانیابی بر اساس نقش عوامل مختلف، میتوان استفاده پذیری سایتهای تفرجی را ارتقاء بخشید.
کلمات کلیدی: سایتهای تفرجی، طراحی، مکانیابی، نظر کاربران، استفاده پذیری